2019: Roadtrip Noordkaap en Moermansk
Brutus gaat opnieuw op reis. Dit keer reizen Allert en Milko met de gele Landrover naar de Noordkaap en het Russische Moermanst.
In juni 2019 doen zij mee aan de Baltic Sea Circle. Een rally met zo'n zeventig teams door Scandinavië, naar de Noordkaap en via Rusland terug naar huis.
De tocht van 8.500 kilometers en door elf landen wordt gereden in 18 dagen. Met de reis proberen de mannen geld op te halen voor het goede doel. Ook kunnen zij onderweg punten scoren.
Er zijn twee restricties op de reis: Geen navigatie en geen snelwegen! De route wordt bepaald op ouderwetse kaarten, kompassen en gewoon de weg vragen. De start en finish is in Groningen.
Week 1 : Vanuit Amsterdam naar Groningen, Stockholm en Lofoten
Week 2 : Via de Noordkaap naar Moermansk, St petersburg en Tallinn
Week 3 : Via het Russische Kaliningrad terug naar Nederland
2018: Roadtrip Oost Europe
De derde roadtrip gaat naar zuid-oost Europa. We wilden naar Albanië en naar Moldavië. Onderweg pakken we alle landen er tussen in ook even mee.
We beginnen de reis in één van de kleinste landen van Europa, Liechtenstein. Dit landje heeft de omvang van het eiland Texel. Via de bergen van Oostenrijk komen we in de voormalige Joegoslavische staten, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Kosovo.
Helemaal onderin ligt Albanië. Dit land behoorde niet tot het Joegoslavische rijk en was communistisch. Ook de landen oostelijk gelegen, Bulgarije, Roemenië en Moldavië, waren vroeger communistisch. De oostelijke provincie Transnistrië heeft zich onafhankelijk verklaard. Geen enkel land erkend Transnistrië. Wij wel en we willen er graag een kijkje gaan nemen in de hoofdstad Tiraspol.
via Hongarije, het Tatra gebergte in Slowakije en Tsjechië keren we weer terug naar Nederland.
2017: Roadtrip naar de Noordkaap
De Noordkaap aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese continent. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, dat met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken is. Het is gelegen op 71° 10' 21" NB, in de gemeente Nordkapp nabij Hammerfest, in de provincie Finnmark in Noorwegen. De kaap ligt op 2080 km van de Noordpool.
De Noordkaap is niet het noordelijkste punt van heel Europa, dat is Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland die ook nog tot Europa behoort en ca. 600 km ten noorden van de Noordkaap ligt. De Noordkaap is evenmin het noordelijkste punt van het Europese vasteland in ruime zin (inclusief de kusteilanden), dat is Knivskjelodden dat zo'n anderhalve kilometer noordelijker is gelegen. Het noordelijkste punt van het vasteland van Europa in enge zin (zonder eilanden) is het iets oostelijker gelegen Kinnarodden.
Het was de Engelse zeevaarder Richard Chancellor die de kaap haar naam gaf. Hij was in 1553 op zoek naar de Noordoostelijke Doorvaart naar Indië. Een drukke handel tussen Engeland en Moermansk was hiervan het resultaat.
2016: Van Hiero naar Tokio
Vier avonturiers hebben het plan opgevat om in 100 dagen van Amsterdam naar Tokio te rijden. Twee met de auto, twee met de motor. De reis gaat door twintig verschillende landen. Na Nederland, gaat de route door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië Herzegovina, Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Rusland, Mongolië en uiteindelijk Japan.
Zoals met veel plannen, die mooiste ideeën ontstaan onder het genot van een drankje in de kroeg. In 2011 ontstond het idee om over land naar Kaapstad te rijden. Met de motor? Met de auto? Het leek een bijzondere maar ook bijna onuitvoerbare missie.
De plannen veranderde. Afrika was een lastig en niet altijd veilige reisroute. Het nieuwe einddoel werd Shanghai in China. Tijdens de vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Amsterdam begin 2013 bleek dat het praktisch onmogelijk is om met een motor China in te komen. Een domper op de reisplannen.
Al snel kwam Vladivostok in het vizier in het oosten van Rusland. Het stapje om daarvandaan de oversteek te maken naar Japan om te eindigen in Tokio lag al snel voor de hand.